Tehnică de evaluare a unei populații de popândăi (Spermophilus citellus)

394

Să ne înțelegem bine de la bun început. Popândăii sunt niște mamifere foarte importante în lumea ecosistemelor din care fac parte, aflate într-un declin semnificativ, în primul rând datorită activității mamiferelor Homo sapiens.

Nu există foarte multe studii referitoare la situația popândăilor la nivel național (mă refer aici la România), deși sunt biologi care încearcă să finalizeze niște studii în acest sens pe arii semnificative. În siturile Natura 2000, unde Spemophilus citellus este prezent ca specie, s-au realizat și se realizează în continuare studii de evaluare a populațiilor, însă zonele potențiale în care specia este prezentă sunt mult mai extinse.

Una dintre tehnicile prin care se poate realize determinarea numărului de popândăi dintr-o zonă definită și care nu necesită cunoștințe aprofundate de biologie sau etologie a specie este numărarea găurilor de intrare în galerii de pe un număr prestabilit de unități de suprafață. Am folosit această metodă în aria protejată Deniz Tepe, cu rezultate foarte bune.

Astfel, dacă ești un iubitor de natură și observi o arie unde există popândăi, poți să faci o numărătoare simplă ca să-ți dai seama de starea populației respective. Mai întâi îți stabilești zona pe care vrei să faci determinarea. Ideal este să-i stabilești limitele geografice exacte (le poți înregistra pe GPS, de exemplu). Apoi, în funcție de suprafață, îți poți allege unități de suprafață de diverse mărimi (ex.: 50X50 m; cercuri cu raza de 10 m; suprafețe de 1000 X 20 m, etc.). În aceste suprafețe alese (e bine să fie toate de același fel și să acopere uniform, din loc în loc întreaga arie de studiu) numeri „găurile de popândău” și le notezi într-un tabel. Numărul intrărilor în galerii se împarte la o cifră cuprinsă între 2 și 6, în funcție de condițiile de mediu, perioada anului în care ai efectuat numărătoarea și calitatea solului (aici poți să găsești lucrări științifice sau poți să contactezi specialiști – și asta face parte din munca științifică – care să te îndrume). Obții astfel numărul de indivizi/unitatea de suprafață. Apoi faci o medie și obții numărul de popândăi/ ha. Vezi să calculezi corect!

Poate fi o activitate plăcută, interesantă și folositoare. După ce evaluezi numărul de popândăi, tragi concluziile științifice: de ce sunt câți sunt, care sunt factorii de mediu care-i periclitează, ce s-ar putea face ca să le îmbunătățim situația.

Îți doresc distracție științifică plăcută!

Biolog, Miklós Robert

robibest@yahoo.co.uk
Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:
http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/
Vă mulțumim pentru share!
© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s