Studenţi în domeniul Protecției Mediului

11 la o actiune de plantare de puieti

Nu e ușoară studenţia, deși pare. Sunt atâtea lucruri pe care trebuie să le faci: să te distrezi dar să și înveți, să faci ce-ți place dar și ce e musai – oricum, prioritare sunt activitățile care-ți plac… și să duci toate planurile la bun sfârșit.

1 Andrei B-âl-â+Öan Ecologie si Propectia Mediului an II licenta 2 Andrei B-âl-â+Öan Ecologie si Propectia Mediului an II licenta 3 Aurelian Bordei - Ecologie si Protectia Mediului anul III licenta OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca să urmez un tipic plan de lecție, consider că scopul studentului este să fie util după ce a terminat facultatea, să fie unul din oamenii CARE GÂNDESC (nu niște încuiați care doar execută după cum li se dictează), capabili să pună în aplicare ceea ce-au învățat de-a lungul studiilor universitare și nu numai. Exemple negative sunt, respectiv persoanele acelea care pun bunăstarea financiară și materială mai presus de orice, acelea care profită de poziția lor socială pentru a încălca cu orice preț legile scrise și cele nescrise ale bunului simț. Deci: așa NU! Mie îmi place să-l am ca exemplu pozitiv pe cercetătorul american Norman Borlaug, care prin contribuțiile sale a ajutat omenirea punând-o mai presus de bani și faimă.

5 Mihaela Sava - Expertiza si Managementul Sistemelor Ecologice anul I master 6 Adrian R-âulea - Expertiza si Managementul Sistemelor Ecologice anul I master 7 Roberta Elena - Ecologie si Protectia Mediului anul III licenta

Obiectivele sunt mai multe, și anume să pricepi logic ceea ce profesorii te învață, să realizezi că ei nu-ți oferă totul de-a gata – ci tu trebuie să cauți, să te informezi, să te lași stimulat de sfaturile lor, să-ți găsești talentul care te diferențiază de ceilalți… și cel mai important este să-ți găsești propriile resursele care te fac să vrei tot mai mult de la tine, să fii din ce în ce mai bun în ceea ce faci. Totodată, e uimitor cum prietenii te împing de la spate (în sensul bun al cuvântului) să devii ecolog, prin curiozitățile lor: ,,cum se numeşte, pe latină, planta asta?”, ,,și denumirea populară care-i?”, ,,vreau să-mi plantez o magnolie în grădină – crezi că o să-i meargă bine acolo?”. E o satisfacție imensă să le povestești despre utilizări ale plantelor, să le zici curiozități din lumea animalelor, și să le răspunzi întrebărilor lor, analizând și gândind LOGIC.

8 Denis Voicu - Expertiza si Managementul Sistemelor Ecologice anul I master

Pe lângă disciplinele studiate în facultate: pedologie, climatologie, hidrobiologie, botanică, zoologie, se află și managementul biodiversității, disciplină care conține noțiuni referitoare la cauzele pierderii biodiversității, strategii de conservare a biodiversității etc. Tot în cadrul acestei discipline am dobândit informații legate de ariile protejate și Natura 2000, cu directivele lor.

9 Ganea Alexandru - Expertiza si Managementul Sistemelor Ecologice anul I master 10 Ganea Alexandru - Expertiza si Managementul Sistemelor Ecologice anul I master

Evident că perioada cu ceva stres vine odată cu sesiunea. Examenele reprezintă proba de foc în care ești evaluat, de cele mai multe ori – corect. E o binecuvântare când profesorii îți dau subiecte de sinteză, în care te poți exprima liber, după bunul plac, în funcție de ce știi. Se întâmplă adesea să scrii nu numai din ce te-ai pregătit înainte de examen, ci și din cărțile de la bibliotecă, articole de pe internet, ba chiar și din filme documentare. E ca și când ești coleg de breaslă cu proful și aveți o discuție sub formă scrisă: tu-ți exprimi punctul de vedere iar el își exprimă acordul/ dezacordul față de spusele tale, prin notă. Ei bine, după ce treci prin mai multe sesiuni, evaluările nu mai au farmec… pentru că vrei mai mult: știi că știi! Ai deja o bază în materie de ecologie, surse de informare găsești, știi cum să înveți mai departe, vrei mai mult decât atât: vrei să fii util. „Vreau să mă angajez, dar în domeniu!” – asta e afirmația pe care o aud din ce în ce mai des în rândul colegilor mei. Am învățat toți (mai mult sau mai puțin) iar experiența minimală o avem din ieșirile pe teren, concretizate la final în niște rapoarte – făcute în echipă.

12 iesire la muzeu

O altă parte frumoasă a vieții de student o constituie implicarea în activități realizate în cadrul asociațiilor studențești. Dacă ai o sursă de venit și mai ai și timp liber, merită să te implici ca voluntar într-un ONG (organizaţie neguvernamentală) care are ca scop protecția mediului. Spre exemplu, sunt activități care presupun plantări de puieți. Îți iei cu tine uneltele de grădinărit, ieși pe teren, îți petreci timpul într-o companie colegială plăcută și mai faci și treaba bună pe deasupra. Devii mai motivat și prinzi curaj când vezi că nu ești singura persoană căreia îi pasa de natură, pentru că atunci îți dai seama că munca în echipă e mult mai eficientă în privința protecției mediului, și nu numai.

Mihaela Andreea Sava
studentă la masterat în anul I
specializarea Expertiza și Managementul Sistemelor Ecologice
Facultatea de Științe, Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu
mihaelaandreea.sava@yahoo.com

13 iesire pe teren

Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:

http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/

conservareabiodiversitatii@yahoo.com

Vă mulțumim pentru share!

© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, Mihaela Andreea Sava, Facultatea de Științe, Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s