Blogul Alianței pentru Conservarea Biodiversității a fost creat în decembrie 2012…. și după un an el există și este funcțional… ceea ce din start poate să fie catalogat eventual ca o mare realizare, în atmosfera social-financiară a acestui an. Sau, trebuia să fie altfel? A trecut un an, au fost publicate peste 40 de articole interesante… care au până acum vizualizări de ordinul zecilor de mii. Este mult, este puțin, decide fiecare ce crede… oricum, este mai mult decât zero. Atât a fost posibil din activitate pur voluntară: de asta am fost noi capabili. La început a fost o flamă mai semnificativă de apariție de articole, apoi lucrurile au devenit mai temperate, ajungând să existe stabil lunar cel puțin 2 noi postări. Situația este că mulți dintre oamenii care ar avea capacitatea intelectuală de a scrie acele articole relevante pe subiecte complexe, au și alte variate obligații… sau nu doresc să se expună prin analize asupra unor subiecte dificile și controversate. Inclusiv multe articole promise nu au mai fost realizate, dar asta nu mă surprinde nicidecum… (știu ce ușor este să promiți, iar apoi să nu ai timp sau energie de a transpune ideea în realitate). Nu am vrut să scriu texte care să fie postate aici, că e destul să dezvolt blogul pe care îl am. Nici nu am vrut să insist prea tare la colegi/ prieteni să scrie ei articole bune pentru blogul ACB, mai cu seamă știind cam ce obligații au ei în general. Constrângerile sunt multe și variate, iar prioritatea omului este să supraviețuiască… cred că înțelegi asta.
Desigur, nu doar aspectul cantitativ este important, ci și mai important este cel calitativ. Articolele postate sunt interesante, și nu a fost scăzută ștacheta prea jos, doar de dragul de a avea mișcare manelizată pe site. Până la urmă, primul an de existență a blogului ACB nu a fost nici dezastruos și nici exuberant… ci a fost așa cum a putut să fie în contextul societal actual. Care este influența acestor articole? Zeci de mii de vizualizări nu e prea rău pentru ceva aflat la început. Evident, se poate crește influența, dacă ai cu cine… asta ar fi dezirabil.
Pentru 2014 nu vreau să fiu prea-pesimist, sau optimist-fără-bază… ci să vedem cât de cât realist lucrurile… cu ceva speranțe de bine. Pentru anul 2014, se poate avea speranța să păstrăm structura la nivel funcțional, să o dezvoltăm puțin… sau mai mult…, să apară lunar o medie de cel puțin 4 articole interesante (că povești penibile nu e cazul să fie produse la grămadă). Se poate avea un viitor fără Fonduri Europene Destructurale, fără Fondul de Mediu care este investit în Rable-Noi, fără diferite scursori cu rapoarte hiperbirocratice de 1 milion de pagini, când întreg Muntele se screme și naște o șopârlă cu 2 capete. Fără statistici prestabilite, fără promisiuni pe variate paliere pentru a avea proiect-finanțat de careva stat a lui Pește-Prăjit. Cam asta se poate face fără susținere financiară, fără proiecte și fără mizerabile raportări care să îți absoarbă toată energia pe care eventual o mai aveai.
Urmează 365 de noi oportunități de a face ceva împreună, pentru Natură și Oameni. Dacă ai calibrul intelectual și energia necesară, poți contribui la acest demers. În cazul în care vom avea capacitatea de a creea conținut relevant, interesant, atractiv, se poate spera creșterea penetrării mesajelor eco către un număr mai mare de oameni. Se poate astfel contribui oarecum la promovarea ideii de sustenabilitate, de conservare a diversității biologice, de ecologism… și, teoretic, se poate avea din ce în ce mai multă influență pentru a păstra Natura și Oamenii. Dacă mai crezi că este cazul.
© dr. Peter Lengyel
lengyelpeter@yahoo.com
PS. Vreau să mulțumesc tuturor Oamenilor care au contribuit la dezvoltarea de până acum a acestui blog al Alianței pentru Conservarea Biodiversității, și vreau să le mulțumesc anticipat celor care vor contribui în anul care urmează. An Nou Fericit 2014!
Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:
http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/
Vă mulțumim pentru share!
© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii