Starea națiunii – conservarea naturii în România

A trecut mai bine de un an și jumătate de când, pe data de 01.03.2013, ”importanța protecției naturii” în România a fost recunoscută prin numirea unui Secretar de Stat, care să se ocupe numai de problemele specifice. După cum bine se știe este vorba de dna. A–R–M J. CV-ul dnei J. este ”ireproșabil” așa cum reiese și din publicațiile vremii:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/acuzata-in-scandalul-severin–numita-in-guvern–cum-a-ajuns-anne-juganaru-secretar-se-stat-in-ministerul-mediului-295016
La fel și expertiza domniei sale în domeniul pe care îl gestionează.
Acum, după mai bine de un an și jumătate, bilanțul secretarului de stat arată destul de promițător:
• Obligații de raportare neonorate: convențiile internaționale (CMS, CBD etc.)
• Raportarea conform Directivei Habitate s-a făcut în ultimul moment și cu sprijin substanțial din partea ANPM. Nu a reușit nici să faciliteze un dialog cu managerul proiectului
• Bani cheltuiți pe proiecte inexistente sau inutile (cum ar fi un studiu privind migrația păsărilor în zona Lacului Brateș pentru consolidarea ariei protejate subcontractat firmei SC Enviro Ecosmart SRL-D sau cel de privind distribuția speciilor de nevertebrate din Pădurea Gârboavele, de asemenea pentru consolidarea sitului subcontractat firmei SC Eco Via Design & Engineering SRL), deși evaluări s-au făcut și în proiectele de monitorizare naționale. Aceste proiecte în vreme ce proiectele destinate obligațiilor de raportare către CE încă nu s-au derulat deși termenul de raportare a unor noi situri sunt vechi de circa 2 ani.
Dar una din ultimele minuni gestionate de Secretarul de Stat este numirea unui persoane care să monitorizeze activitatea celor 10 persoane rămase în direcție. Mai precis un spion de serviciu. Acest lucru se întâmpla în urmă cu vreo 2 săptămâni. Între timp persoana în cauză, dna. A. C. a fost propusă ca director al Direcției Conservarea Naturii.
Ca și dna. A. J., dna. A. C. are un trecut/prezent politic și un CV de invidiat http://www.jurnaluldearges.ro/index.php/actualitate-2/8780-razboi-deschis-intre-fosta-si-actuala-directoare-de-la-mediu. Cu alte cuvinte, detașată de la APM Pitești, ca urmare a unor probleme serioase cu legea, cum spune presa locală, nu putea ajunge la București într-o funcție de execuție, unde a stat totuși vreo jumătate de an. Altfel spus, în loc să fie suspendată pe perioada cercetărilor, așa cum ar fi probabil normal, a fost adusă să ”întărească” compartimentul de biodiversitate din Ministerul Mediului.
Activitatea sa în Ministerul Mediului nu poate fi cuantificată cumva, decât poate că a făcut umbră pământului. Recent, probabil plictisită să nu facă nimic și pe fondul unei incertitudini cu privire la conducerea directorului (actualul director dna. D. C. a reușit să reziste eroic la presiunile politice și ilegale ale dnei A. J.), a reușit probabil să facă un ”aranjament” politic cu secretarul de stat și să ajungă la un consens. Așa că după atacuri repetate și lovituri sub centură la adresa actualului director dna. A. C. și-a văzut visul cu ochii fiind propusă director peste natură.
Nu știm care va fi viitorul conservării naturii din România, dar cu așa conducători nu este de mirare că s-a ales praful de tot: planuri de management inexistente, legislație permisivă, proiecte de tot soiul în ariile protejate fără nici un impact și lista poate continua. Mai nou se pare că nici ONG-urile nu mai sunt deranjate de acest lucru.

un amic

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s