Împreună punem capăt deşeurilor marine!

activitate de cercetare - Scoala Altfel

Proiectul MARLISCO (Deșeuri marine în mările Europei: conștientizare socială și co-responsabilitate) a demarat, cu succes, la Comisia Europeană pentru Cercetare și Inovare, la Bruxelles, în 26-27 iulie 2012. În proiect sunt implicați 20 de parteneri, din 15 țări europene.

activitatea de Coastwatch

Obiectivul principal al proiectului MARLISCO este de a crește gradul de conștientizare al consecințelor comportamentului social, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de producție care privesc sistemele socio-ecologice marine, pentru a promova co-responsabilitatea în rândul diferiților “actori”, pentru a defini o viziune colectivă mai durabilă și de a facilita motive pentru acțiuni concertate.

eveniment Ziua Delfinului

Un alt obiectiv important este de a oferi și de a evalua mecanisme pentru a permite societății să perceapă impactul deșeurilor/gunoiului asupra mediului marin, pentru a identifica activitățile terestre care sunt implicate și a ajunge la soluții comune pentru a reduce acest impact – în special soluții care pot fi puse în aplicare la nivel local, dar care au un efect regional.

expozitie - castigatori locul I

Pentru atingerea obiectivelor proiectului, am demarat o serie de activități și evenimente, menite să implice comunitatea și să crească gradul de responsabilitate al acesteia față de mediul înconjurător.

Prima activitate din cadrul proiectului a fost cea de Coastwatch (monitorizarea plajelor), desfășurată în perioada 5 octombrie – 10 noiembrie 2012, implicând 28 de instituţii de învăţământ din judeţul Constanţa, fiind mobilizate 814 de persoane (80 cadre didactice şi 734 elevi). Activitatea a constat în monitorizarea stării de curățenie a plajelor de pe întreg litoralul, cuprins între Corbu şi Mangalia. Astfel, au fost înregistrate 23569 obiecte din plastic, 6527 din hârtie, 5044 din metal și 1032 din sticlă, aruncate pe plajă.
Cu ocazia programului “Şcoala Altfel” 2013 – “Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, ONG Mare Nostrum a invitat instituţiile de învăţământ constănţene să se implice într-o activitate dedicată reducerii cantităţii deșeurilor marine întâlnite pe plajele litoralului românesc. Activitatea desfășurată în cadrul acestui program, în perioada 1 – 5 aprilie, a constat într-o acțiune de cercetare a unor deșeuri marine întâlnite pe plaje, din care elevii au realizat obiecte de artă, ce s-au concretizat într-o expoziție. Au fost implicate 24 instituţii de învăţământ, din judeţul Constanţa, şi au fost mobilizate 1292 de persoane (86 cadre didactice şi 1206 elevi). Pentru realizarea obiectelor de artă au fost colectate în total de 6317 deşeuri. Din acest număr, 3281 sunt deşeuri din plastic (51,93%), 1103 deşeuri de hârtie și carton (17,46%), 839 deşeuri de metal (13,28%), 261 deşeuri din sticlă (4,13%) şi 833 alte tipuri de deşeuri (13,18%).

expozitie - Marea Negra din plastic

Astfel, pe data de 8 iunie 2013, a avut loc expoziţia „Marea Neagră din plastic”, dedicată şi “Zilei Mondiale a Mediului”. La eveniment, au participat 25 de instituții de învățământ din județul Constanța, care au expus obiectele realizate din deşeurile colectate. De la mori de vânt, din PET-uri, plastic și hârtie, delfini și foci din semințe, până la adevărate tablouri cu peisaje marine, din sticlă colorată, creațiile au uimit și au primit premii pe măsura frumuseții lor. Pe parcursul expoziției, au avut loc câteva concursuri atractive și incitante, dar în același timp care să le dezvolte spiritul civic și responsabilitatea față de mediul înconjurător. Astfel, peste 30 de participanți s-au întrecut la “Pescuit educativ”, “PET Bowling”, “Aruncă cercul”, “Piticot de Mediu” și “Predă ștafeta”.

Cea mai recentă activitate, din seria celor dedicate mediului marin, în special problemei deşeurilor, a fost “Ziua Delfinului”, organizată pe data de 6 august 2013. Evenimentul a reprezentat un nou prilej de a încuraja comunitatea să fie mai responsabilă față de mediu. Cei mici au avut ocazia să participe la o serie de jocuri educative precum “Pescuitul educativ”, „PET Bowling” și „Aruncarea deșeurilor la locul lor”, menite să le dezvolte spiritul civic încă din copilărie. Astfel, s-a dorit sublinierea faptului că şi delfinii au nevoie de un mediu curat, în care să trăiască, îmbinând astfel, cu succes, cele două tematici ale evenimentului şi sensibilizând mai uşor copiii şi părinţii.

mare nostrum

În septembrie 2013, MARLISCO lansează un Concurs Video, vizând tinerii şi şcolile lor, în 14 ţări europene cu deschidere la mare. Concursul Video MARLISCO încurajează şi facilitează tinerii să se familiarizeze cu problema deşeurilor marine, în mările europene, şi să îşi împărtăşească viziunea cu publicul larg. Tinerii sunt invitaţi să dezvolte şi să producă un scurt film (maxim 2 minute), în care îşi exprimă părerile lor despre problema deşeurilor marine şi devin agenţi ai schimbării în societate – nu numai pentru că reprezintă viitoarea generaţie de consumatori şi de persoane de decizie, dar şi pentru că ei sunt adesea elemente de inspiraţie şi influenţă în familia şi comunitatea lor. Această provocare va promova gândirea critică şi cetăţenia activă în rândul tinerilor, privind o problemă complexă, care este responsabilitatea şi care ne afectează pe toţi. Lansarea oficială va fi pe 9 septembrie, cei interesaţi fiind invitaţi să acceseze pagina special dedicată acestui concurs, pentru a intra în posesia regulamentului de participare: http://www.marlisco.eu/MARLISCO_Concurs_Video_European.ro/language/ro.html.

MARLISCO dispune de abordări inovatoare multimedia pentru a ajunge la un public cât mai larg posibil, în modul cel mai eficient. Proiectul va dezvolta programe care vor pot fi utilizate pentru abordarea problemelor legate de deșeurile marine și care pot fi, de asemenea, aplicate la scară mai largă și altor provocări din societate, cu beneficii substanțiale ce urmează să fie realizate printr-o integrare mai bună în rândul cercetătorilor, părților interesate și al societății.

sigla concurs video

Durata proiectului este de 36 de luni, începând din 6 iunie 2012 până pe 30 mai 2015; costul total al proiectului, finanțat de Comisia Europeană, prin Programul Cadru 7 (FP7), este de 4.119.357, 94 € și vor fi implicate persoane din 15 țări europene.

marlisco_color_cmyk_basis

Anca Gheorghe
Asistent Proiect
ONG Mare Nostrum
anca_gheorghe@marenostrum.ro

http://www.marlisco.eu
http://www.facebook.com/MARLISCOro

https://www.facebook.com/ongmarenostrum.constanta
http://www.marenostrum.ro
http://ongmarenostrum.wordpress.com/

 

Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:

http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/

conservareabiodiversitatii@yahoo.com

Vă mulțumim pentru share!

© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, Anca Gheorghe,
ONG Mare Nostrum

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Împreună punem capăt deşeurilor marine!

  1. De cate ori merg la mare nu pot sa nu constat gunoiaele depozitate necontrolat pe plaja sau langa cearceafurile oamenilor. M-am intrebat pana unde merge ignoranta oamenilor fata de poluarea mediului in care traim. As fi foarte incantata sa gasiti mecanisme care sa determine oamenii sa nu mai arunce deseuri decat in locurile special amenajate si in mod selectiv.Felicitari pentru proiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s