CICLOTURISMUL – O FORMĂ DE TURISM CU IMPACT DE MEDIU REDUS

CCN_RM_cicloturism_01
– partea I

Mobilitatea – sursa majoră de afectare negativă a mediului

Industria și agricultura sunt surse antropice majore de afectare negativă a mediului, dar transporturile și mobilitatea în general sunt adesea un factor subestimat, dar de fapt de mare amploare, în poluarea aerului dar și în multe alte forme de afectare a mediului, prin emisiile motoarelor, prin impactul infrastructurii, prin zgomot, dar și prin impactul negativ al producerii și postprocesării vehiculelor, caăilor de comunicație etc.

Exista însă o imensă diferență între impactul negativ de mediu al diverselor forme de mobilitate, de exemplu între transportul aerian sau automobilistic și cel pe jos sau…. cu bicicleta.

Bicicleta – un vehicul cu adevarăt „verde”

Bicicleta nu emite noxe şi nu produce zgomot semnificativ. Este foarte eficient energetic, de fapt cea mai eficientă modalitate de deplasare terestră. Are ciclu de viaţă potenţial lung. Nu conține în principiu componente toxice sau greu reciclabile. Consumă relativ puţine resurse și produce relativ puțină poluare la producere, întreţinere şi dezafectare, în comparație cu un autovehicul.

Bicicleta este eficientă spaţial, ocupând o suprafaţă redusă atât în deplasare cât şi în staţionare, comparativ cu un autoturism, reducând aglomeraţia în trafic şi suprafaţa necesară pentru căile de comunicaţie şi parcări. Bicicleta se şi integrează uşor şi bine cu alte forme de mobilitate şi favorizează transportul intermodal, și este un mijloc de transport suficient de rapid pentru diversele utilizări, fiind de exemplu în mediul urban în foarte multe cazuri în medie chiar mai rapid decât autoturismele.

CCN_RM_cicloturism_02

Bicicleta este un vehicul sănătos pentru cei ce o folosesc, întreţinând condiţia fizicã, combătând sedentarismul şi contribuind la menţinerea stării de sănătate a utilizatorilor şi la sănătatea publică în general, reducând semnificativ riscul de boli cardiovasculare şi de obezitate, dar indirect şi de cancer şi alte afecţiuni, şi neprezentând totodată riscuri pentru sănătatea utilizatorilor şi pentru terţi dacă este corect utilizată, fiind dovedit că beneficiile pentru sănătate depăşesc cu multe eventualele riscuri, inclusiv cel de accident.

Bicicleta este printre altele si favorabilă turismului, prin posibilitatea de a da facil şi o conotaţie turistică deplasărilor în scop utilitar (alegerea unor trasee mereu noi) în comperaţie cu cazul deplasării cu mijloace de transport rapide sau în comun sau pe rute de tranzit. De asemenea, o bună parte din utilizatorii bicicletei în scop utilitar devin în timp interesaţi şi de cicloturism şi viceversa. Cicloturismul permite vizitarea, cu costuri mai reduse şi într-un timp relativ scurt a multor obiective turistice naturale şi culturale, într-un mod mai apropiat de naturã şi de oameni, mai prietenos faţã de culturã şi mediul înconjurător şi care nu subminează durabilitatea turismului cum o fac formele motorizate, şi necesitând investiţii relativ reduse şi aducând venituri ridicate, fiind astfel una din cele mai dezirabile forme de turism.

(va urma)

Radu Mititean
30.07.2013
director executiv – Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN)
președinte – Federația Bicicliștilor din România (FBR)

CCN_RM_cicloturism_03

© Radu Mititean, Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Federația Bicicliștilor din România (FBR), Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii

 

Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:

http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/

Vă mulțumim pentru share!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la CICLOTURISMUL – O FORMĂ DE TURISM CU IMPACT DE MEDIU REDUS

  1. László zice:

    SUBSCRIU!

  2. Pingback: CICLOTURISMUL – O FORMĂ DE TURISM CU IMPACT DE MEDIU REDUS | Origini Verzi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s