23 martie 2013…. o zi în care iarna îşi rată din nou colţii. Şase voluntari plecăm din Oradea spre Tria, cu scopul de a informa cetăţenii satului despre campania împotriva exploatării gazelor de şist. De fapt trebuia să mergem acum o săptămână dar vremea ne-a făcut figuri, s-a întors iarna, aşa că am amânat acţiunea. Dar azi avem planuri mari, cu toate că după patru zile de primăvară e din nou iarnă. Pornim dimineaţa cu gândul de a ajunge la ora 10 la Tria, unde ne vom întâlni cu primarul şi după aceea vom distribui materiale informative şi vom discuta cu cetăţenii.
Ne grăbim, dorim să ajungem tot azi şi la Tulca, celălalt punct vizat de hotărârile de guvern emise în decembrie 2012. La Tria, în centrul satului ne aşteaptă domnul primar, care din start ne spune că aici toată lumea este împotriva explorării şi exploatării şi că populaţia este hotărâtă să împiedice demararea lucrărilor prin toate metodele legale disponibile. Localitatea mică, ascunsă printre dealuri, are cu puţin peste 200 de locuitori, în mare parte vârstnici. Fiecare a treia sau a patra casă este locuită. Oamenii sunt primitori şi dornici să afle cât mai multe despre ce li se pregăteşte. Nimeni nu înţelege cum s-a putut hotărî ceva, fără ca ei să fie întrebaţi. Împărţim pliante, din casă în casă, răspundem la întrebările oamenilor.
În fiecare gospodărie auzim aceleaşi cuvinte: Aici nu ne trebuie aşa ceva, să fim lăsaţi în pace, nu vrem să ni se otrăvească apa şi pământul. În tot satul există numai două familii care nu sunt împotriva exploatării. De mult nu am mai văzut o comunitate aşa de unită şi hotărâtă să îşi spună părerea. Cu condiţia să îi şi asculte cineva.
Plecăm spre Tulca, cealaltă localitate care va „beneficia” de binefacerile gazelor de şist, conform hotărârii guvernului României. Ajungem la Tulca. Aici e cu totul altă situaţie, comuna este mult mai bogată, oamenii sunt înstăriţi, se vede de la primele gospodării când intrăm în sat. Bineînţeles că nici pe ei nu i-a întrebat nimeni dacă vor acest beneficiu sau nu. Dar ce ne mai mirăm? De ce să ne întrebe pe noi cineva ceva? Doar cei pe care abia i-am ales ştiu mai bine ce ne trebuie şi ce e mai bine pentru noi. Ne întâlnim şi aici cu primarul care ne vorbeşte despre liste de semnături, interpelări pe care doresc să le adreseze guvernanţilor şi despre faptul că nici aici populaţia nu vrea gaze de şist. Pământul de aici e prea bun pentru agricultură, ar fi păcat să fie orăvit. Pornim să împărţim fluturaşii şi pliantele informative din casă în casă. Interesant că şi aici oamenii sunt foarte hotărâţi că nu vor fracturare hidraulică, au citit, s-au informat, au încercat să afle cât mai multe despre această tehnologie. Şi ceea ce au aflat nu i-a încântat în mod deosebit. Şi aici apare mereu aceeaşi întrebare: de ce s-a hotărât aşa ceva peste capul oamenilor? La întrebarea aceasta ne este greu şi nouă să răspundem, deşi răspunsurile le intuim. Aceaşi poveste cu investitorii strategici, care vezi doamne, abia aşteaptă să ne scape de dependenţa energetică faţă de unii şi alţii. Că doar ei vin să ne facă un bine. Vor săpa sondele, ne vor da gazele probabil pe gratis….. Nu-i aşa? Ce contează că vom rămâne fără apă, că ne vor otrăvi aerul, solul, şi pe noi, că nu vom mai putea cultiva pământul, că nu vom mai avea linişte? Important e să vindem tot ce se mai poate vinde din ţara asta. Şi ce dacă noi nu câştigăm aproape nimic şi vom rămâne după câţiva ani cu probleme de mediu pe care nu ştie nimeni la ora actuală cum le vom rezolva. Le lăsăm moştenire copiilor şi nepoţilor noştri care nu au decât să se descurce. Oricum altceva nu prea vor mai avea ce să moştenească de la noi. Noi atâta am putut……După noi potopul!
La campania de informare de la Tria şi Tulca au participat patru voluntari ECOTOP şi alte două persoane din Oradea. Campania va continua la Sânmartin, Voivozi şi Oradea pentru ca oamenii să afle cât mai multe despre acest subiect şi să îşi spună cuvântul. Vă aşteptăm în seara zilei de 28 martie la Biblioteca Gheorghe Şincai din Oradea, la proiecţia filmului „Gasland”, proiecţie urmată de discuţii pe această temă. În 4 aprilie şi Oradea va spune hotărât NU! exploatării gazelor de şist, la mitingul organizat în faţa Prefecturii Bihor.
Eleonora Mircescu
ECOTOP Oradea
Piața 1 Decembrie nr. 2
ecotop@rdslink.ro
tel/fax: 0359/425590
Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:
http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/
conservareabiodiversitatii@yahoo.com
Vă mulțumim pentru share!
buna seara, nu ati ptecizat ora intalnirii din seara zilei de 28 de la biblioteca !