O provocare la dezbateri – Facultatea de Biologie – UBB Cluj

Conferinţele de joi de la Facultatea de Biologie şi Geologie,

Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca:

o provocare la dezbateri

Conferinţele de joi ce se desfăşoară – bineînţeles – în unele zile de joi, la Departamentul de Taxonomie şi Ecologie, Facultatea de Biologie şi Geologie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, au devenit un prilej de dezbateri pe teme de biologie, experienţe de călătorie în zone inedite, dar şi discuţii ce atacă subiecte actuale şi controversate.

Iniţiativa dateaza din 2006 şi aparţine domnului profesor universitar dr. László Rákosy, directorul departamentului ce găzduieşte seria de conferinţe de joi, dar acestea au căpătat deja o tradiţie bine-cunoscută nu doar la nivel de facultate.

conf joi 1 conf joi 2

Principalul avantaj al conferinţelor de joi este că dau posibilitatea unui număr mare de studenţi de a-şi lărgi orizontul de cunoaştere. Este bine de precizat că noi, organizatorii, nu dispunem de studenţi după bunul nostru plac, deoarece prezenţa la aceste manifestări este benevolă. Sistemul de „atragere” este unul împrumutat din biologie, adică cel al feed-back-ului: răspunsurile din partea publicului ne conduc în alegerea temelor conferinţelor, astfel că ne străduim să atingem o paletă largă de subiecte, tocmai pentru a stîrni curiozitatea unui număr cît mai mare de participanţi.

Studenţii găsesc aici posibilitatea de a discuta de la egal la egal cu mulţi dintre profesorii lor, pe care se codesc să îi provoace în timpul cursurilor. Dar nu numai atît. Ei pot afla o sumedenie de informaţii dintr-un mozaic de domenii ştiinţifice (sau nu) şi pot învăţa din experienţa unor specialişti de renume, din ţară şi străinătate. Mulţi dintre ei îşi pot forma o părere argumentată despre ce le place sau nu să studieze pe viitor – iar aceste „intruziuni” în diferite subiecte le vor folosi mai tîrziu în tezele lor de licenţă şi/sau disertaţie.

E adevărat astfel că publicul nostru este format în mare parte din studenţi. Dar nu doar ei asistă la conferinţele de joi, pentru că ele sunt deschise orişicui: absolvenţilor, cadrelor didactice, colaboratorilor, într-un cuvînt, tuturor celor interesaţi.

Lectorii sunt din România sau din străinătate; se vorbeşte în româneşte sau engleză, deşi întrebările pot fi adresate în orice limbi cunoscute de public, pentru că sunt tălmăcite de cunoscători.

Tematica este foarte generoasă, atingînd de la subiecte ştiinţifice la aspecte de popularizare a ştiinţei, călătorii, pînă la probleme controversate de actualitate imediată.

Aspectele ştiinţifice sunt o prezenţă constantă în conferinţele de joi, acoperind domenii largi ca evoluţionism, genetică, etică în biologie, cercetare aplicată, protecţia mediului etc. Cîteva exemple ce ilustrează aceste teme sunt reprezentate de afişele de mai jos:

Microsoft PowerPoint - afis 6 decembrie 2012.ppt

Microsoft PowerPoint - afis 17.03.2011.ppt

Microsoft PowerPoint - poster 27.05.2010

Microsoft PowerPoint - Afis 29.10.09

Microsoft PowerPoint - afis 15 dec 2011.ppt

Microsoft PowerPoint - Afis 5.03.09.ppt

De multe ori conferinţele de joi se transformă într-un adevărat „jurnal de călătorii”. În aceste ocazii speciale, lectorii au libertatea de a-şi transporta publicul într-o expediţie imaginară pe cărările deja descoperite de ei, după cum se poate vedea din exemplele de mai jos:

Microsoft PowerPoint - afis 24 nov 2011.ppt

Microsoft PowerPoint - Frumos si sublim în Europa

Microsoft PowerPoint - Afis 14.01.10

Microsoft PowerPoint - Afis 12.03.09.ppt

În cadrul unor conferinţe se discută tematici de graniţă dintre biologie şi filosofie, artă, cultură etc., deoarece abordarea interdisciplinară poate reprezenta punctul de plecare al unor idei noi, revoluţionare. Iată doar cîteva exemple:

Microsoft PowerPoint - afis 27 oct 2011.ppt

afis 26.04.2012

Astfel, putem concluziona că seria conferinţelor de joi reprezintă o încercare de a provoca dezbateri şi de a împărtăşi idei sau experienţe. Meritul nostru este de a asigura un cadru de desfăşurare confortabil şi eliberat de conformism, în care publicul şi lectorul deopotrivă să găsească cea mai uşoară şi directă cale de comunicare.

Diversitatea mare a subiectelor abordate în cadrul acestor conferinţe tentează şi mulţi specialişti din alte oraşe decît Cluj-Napoca. Cererile numeroase de a putea participa cumva la aceste întîlniri, venite din Constanţa, Bucureşti, Oradea şi din alte centre mari ale ţării ne-au determinat să facem publice tematicile unor conferinţe, atunci cînd lectorii sunt de acord cu diseminarea informaţiilor prezentate de ei. De aceea, puteţi şi voi să „gustaţi” din subiectele discutate joia la Departamentul de Taxonomie şi Ecologie al Facultăţii de Biologie şi Geologie din Cluj-Napoca, accesînd: http://bioge.ubbcluj.ro/lang/ro/seria-conferintelor/

Aşteptăm noi sugestii, dar mai ales conferenţiari cu idei noi şi dorinţa de a le expune în faţa unui public din ce în ce mai avizat!

Dr. Karina Battes

kbattes@yahoo.com

Departamentul de Taxonomie și Ecologie

Clinicilor 5-7, 400006, Cluj-Napoca, România

Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Babeș-Bolyai”

Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:

http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/

conservareabiodiversitatii@yahoo.com

Vă mulțumim pentru share!

© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, Departamentul de Taxonomie și Ecologie -Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O provocare la dezbateri – Facultatea de Biologie – UBB Cluj

  1. Irinel E. Popescu zice:

    Frumoasa realizare cu aceste conferinte, mai ales ca pot fi atrasi si studentii. Prin vremuri existau niste conferinte asemanatoare si la Muzeul Antipa din Bucuresti, ele au fost reluate dupa schimbarea expozitiilor insa cu o aplecare ceva mai mult catre copii, bun si asta. La Cluj remarc marea diversitate a temelor. Poate pentru unii este plictistor si sa prezinti ceva, si sa asculti si chiar „nepotrivit” sa dezbati despre una sau alta…pana la urma jocul ideilor este una dintre bazele cunoasterii si este merituos ca la Cluj exista si cine sa incite cu variate teme si cine sa fie „incitat” de aceste teme…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s