AquaTerra – Societatea Ecologică pentru Studierea și Protecția Florei și Faunei Sălbatice – filiala Iași
Filiala Iași a Societății Ecologice AquaTerra a apărut în anul 2001, ca ramură a asociației omonime înființate de un grup de biologi, la inițiativa dr. Nicolae Crăciun, cadru didactic la Facultatea de Biologie din București. Filiala Iași a beneficiat de la început de completă autonomie administrativă și financiară, fiind legată de organizația mamă doar prin obiectivele statutare comune. Numele asociației exprimă și obiectivul activității sale.
Boarța, singurul pește ostracofil din Europa
Societatea AquaTerra funcționează prin înscrierea de membri ce propun, organizează și derulează proiecte care vizează obiectivele organizației. Exista un nucleu restrâns de membri permanenți care și-au asumat sarcini administrative, în conformitate cu prevederile legale.
Voluntari AquaTerra prezentând în centrul Iașilor o expoziție dedicată zilei Dunării.
Organizația nu are salariați permanenți, însă atunci când derularea unor proiecte a impus această condiție, au fost angajați pe perioadă determinată, secretar, administrator de proiect și administrator financiar. Activitățile sunt derulate cu sprijinul voluntarilor. Majoritatea acestora sunt recrutați în funcție de motivația personală și necesitățile proiectelor, din rândul studenților, masteranzilor, doctoranzilor facultăților de profil ale universității Al. I. Cuza, și altor universități din Iași.
Doctoranzii Facultății de Biologie – voluntari la inventarierea faunei din zona montană Rarău Giumalău
AquaTerra a derulat numeroase proiecte în parteneriat cu alte organizații din Iași și din Republica Moldova, precum și cu instituții ale statului care au atribuții în domeniul conservării naturii.
Conferință la școala Victoria, jud. Iași
Voluntari pentru plantarea bornelor în rezervația Bolătău, jud. Iașiî
Proiectele AquaTerra au vizat în special studierea speciilor de plante și animale rare și/ sau protejate, pregătirea propunerilor de constituire de noi arii protejate, măsuri directe de conservare a acestora (marcarea cu borne a perimetrului, instalarea de panouri de avertizare informare, renaturare) și activități de educație și popularizare a protecției mediului, a speciilor și ariilor protejate.
Dată fiind orientarea profesională a nucleului de membri permanenți, majoritatea proiectelor au vizat habitatele acvatice și de medii umede.
Buna colaborare și parteneriatele încheiate cu instituțiile guvernamentale cu atribuții în domeniul mediului precum și cu un mare număr de asociații cu obiective comune sau complementare reprezintă un capital extrem de valoros al organizației AquaTerra.
Expoziția dedicată zilei mediilor umede la Universitatea „Al. I. Cuza”
Pe lângă activitățile curente, de rutină, organizația a derulat 20 de proiecte care au beneficiat de suport din partea unor finanțatori: DANCEE, MATRA, Maurice Laing, PHARE CBC, și în câteva rânduri, EPCE. Imaginile de mai jos prezintă aspecte ale proiectelor și activităților Societății Ecologice AquaTerra, filiala Iași, realizate cu entuziasmul voluntarilor noștri și sprijinul partenerilor.
Realizarea, cu suportul Fundației pentru Parteneriat a unei expoziții permanente la sediul Muzeului de Istorie Naturală din Iași, dedicată protecției mediului, expoziție care a fost prezentată celor peste 130.000 de vizitatori ce au trecut pragul Muzeului de la inaugurarea expoziției, în anul 2002.
Imagini din expoziția permanentă realizată la Muzeul de Istorie Naturală Iași
Elaborarea unui Plan de Management și punerea în practică a primelor etape prevăzute de acesta pentru rezervațiile acvatice Prutețul Bolătău și Gârla Veche a Bălții Teiva Vișina, în anul 2003.
Rezervația acvatică Bolătău, jud. Iași
Vizită cu elevii în rezervația Gărla Veche a bălții Teiva-Vișina
Repopulare cu Umbra krameri in rezervația Gârla Veche a bălții Teiva Vișina
Colectarea și transferul către instituțiile responsabile, prin suportul financiar al MATRA KNIP, a datelor necesare pentru constituirea rezervațiilor acvatice din rețeaua Natura 2000 în județul Iași, în anul 2005.
Un obiectiv pe termen lung al AquaTerra, filiala Iași, este obținerea statutului de arie protejată pentru râul Prut și punerea în practică a măsurilor de conservare pentru acesta. În acest sens ne-am implicat alături de RIZA Olanda și A.B.A. Prut în procesul de selecție al zonei adecvate, realizarea și monitorizarea primului proiect de reconstrucție a unei zone umede din bazinul Prutului (Ciobârciu) începând cu anul 1998.
Vizită în rezervația Bolătău cu partenerii: Clubul Turistor, elevi și cercetași de la școala din Probota.
Inventarierea faunei de vertebrate poikiloterme din lunca Prutului în județul Iași, cu sprijinul MATRA KNIP ca parte a pregătirii propunerilor pentru rețeaua Natura 2000, în anul 2006.
Prima inventariere cu o metodologie unitară, standardizată, a faunei piscicole din râul Prut, pe întregul curs al acestuia din România, proiect finanțat prin PHARE CBC, în anul 2008.
Pescuit prin electronarcoza reversibilă în râul Prut
Discutarea proiectului ariei protejate Râul Prut cu instituții si organizații reprezentative din Romania și Moldova, prezentarea valorilor naturale de interes conservativ ale râului Prut, în comunitățile de pe ambele maluri, cu sprijinul PHARE CBC și distribuirea unor seturi de planșe tematice ce sunt utilizate în peste 100 de școli din ambele țări, proiect finanțat prin PHARE CBC, în anul 2008.
Dezbatere publică asupra protecției râului Prut și expoziția itinerantă în parcul central din orașul Bălți, Republica Moldova.
Ca urmare a schimbărilor privind accesul la finanțare din ultimii ani, AquaTerra filiala Iași a fost nevoită să ia în considerație și soluția prestării de servicii de specialitate către terțe organizații și instituții, un domeniu în care limitele deontologice sunt fragile iar presiunile economice mari.
Au fost derulate contracte pentru administrațiile Parcurilor Naționale Piatra Craiului, Rarău-Giumalău, Lunca Joasă a Prutului Inferior. Acestea au vizat inventarierea faunei acvatice și/ sau monitoringul biologic al calității apei.
Echipa de monitorizarea a faunei piscicole pregătită de drum
Pescuit pe râul Moldova, monitorizarea ihtiofaunei din Rarău-Giumalău
Monitorizarea nevertebratelor din Parcul Național Piatra Craiului
Pentru Agenția de Protecția Mediului Iași specialiștii AquaTerra și ai Facultății de Biologie Iași au realizat un studiu complex al florei și faunei din bazinul Prutului, în cadrul Proiectului “Management bilateral România- Republica Moldova pentru conservarea biodiversităţii în zona transfrontalieră”, finanţat prin programul PHARE CBC, în 2007.
Pentru Administrația Națională Apele Române s-a realizat monitorizarea ihtiofaunei din Bazinul Prutului, al Ialomiței, în anii 2005-2006.
Înregistrări biometrice pentru peștii capturați în bazinul Ialomiței.
Prelevare de macronevertebrate în Parcul Național Piatra Craiului.
În anul 2006 AquaTerra a participat la pregătirea specialiștilor ANAR care vor utiliza monitoringul biologic, ca metodă de evaluare a calității apei.
Pregătirea pescuitului cu setci în cadrul aplicației practice privind utilizarea peștilor pentru evaluarea calității apei organizată pentru Biologii ANAR (Administraţia Naţională ,,Apele Române”) la Voina.
O importanță deosebită în activitatea noastră a avut parteneriatul activ cu ICIM (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului), în vederea adoptării, conform cerințelor Directivei Cadru Apă a unei metode de biomonitoring a calității habitatelor acvatice bazată pe ihtiofaună, activitate derulată în anii 2007-2009. Am colaborat direct cu specialiștii ANAR și în cadrul participării României în Joint Danube Survey 2007 (JDS 2), asigurând realizarea rapoartelor de inventariere a ihtiofaunei din Dunăre.
Expediția JDS 2, cele trei nave ale expediției în portul Belgrad
Expediția JDS2, echipa internațională și cea națională își planifică activitatea
Expediția JDS 2, un moment de odihnă pe Piscius înaintea pescuitului de noapte
Credem că în domeniul conservării naturii orice contribuție este importantă, de la lecțiile predate de profesori bine pregătiți pentru clasele primare, la organizarea de mici evenimente ca Ziua Dunării, Ziua Apelor, concursurile școlare dedicate cunoașterii naturii din comunitate și până la marile proiecte de reconstrucție ecologică, marșuri de protest și modificări legislative în direcția necesară.
Participarea AquaTerra în cadrul unor coaliții, grupuri de acțiune, simpozioane și conferințe, întâlnirile comitetului de bazin al Prutului, ne permite să aflăm opinii al altor organizații și instituții, și să expunem ca parte a societății civile, să contribuim la dezbaterea unor probleme si identificarea de soluții.
Lecție de ecologie cu elevii din comuna Vânători
În acest sens participarea la jurizarea etapei finale a Concursului național de proiecte de mediu pentru clasele gimnaziale și de liceu a fost de fiecare dată o mare satisfacție, deoarece am constatat de la an la an creșterea gradului de interes al copiilor față de problemele de mediu.
Așteptăm cu nerăbdare ziua în care dezbaterile și deciziile guvernanților să se ridice la nivelul efortului, dăruirii și competenței participanților de 12-18 ani din cadrul acestui concurs.
AquaTerra – Societatea Ecologică pentru Studierea și Protecția Florei și Faunei Sălbatice – filiala Iași
dr. Grigore DAVIDEANU
aquaterr@uaic.ro
tel. 0741462378
Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:
http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/
conservareabiodiversitatii@yahoo.com
Vă mulțumim pentru share!
© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, AquaTerra – Societatea Ecologică pentru Studierea și Protecția Florei și Faunei Sălbatice – filiala Iași
Cu foarte putini bani AquaTerra a reusit sa faca lucruri frumoase prin vremuri. Pozele sunt si ele o marturie in acest sens. Paradoxul este ca unele ONG-uri cu foarte multi bani au cheltuit sute de milioane de euro doar pe „training”-uri si „cursuri de perfectionare” etc. fara a face nimic practic pentru protejarea unei zone de mediu sau pentru investigarea lor. A devenit o moda „prestarea de servicii” la tot felul de proiecte de mediu unde datele sunt puse fie din carti fie din propria imaginatie.