Fundaţia ECOTOP pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Oradea

adapostul din padure - tabara 2012

În mai 1991 un grup de oameni care au crezut în schimbările ce vor urma după evenimentele din 1989 au înfiinţat o organizaţie de mediu, una din primele ONGuri de mediu din Oradea şi i-au spus ECOTOP Oradea. De fapt acesta este un acronim, numele întreg sub care a fost înregistrată organizaţia este Fundaţia ECOTOP pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Oradea.

Ecotura (39)

De atunci au trecut aproape 22 de ani. E mult, e puţin, nu ştiu. Dar ECOTOP există şi azi, şi funcţionează, cu toate greutăţile pe care le-a întâmpinat în decursul acestor ani. Tineri entuziaşti din Oradea au dus mai departe activităţile începute de colegii lor mai mari, pe baza ideii că omul face parte din mediu şi nu poate exista în afara lui. De-a lungul anilor, prin organizaţia aceasta au trecut cinci generaţii de tineri, care şi-au pus entuziasmul şi priceperea în slujba ocrotirii naturii. Fiecare după puterea lui.

prietenii nostri din Galaseni

În cei aproape 22 de ani de funcționare prin organizație au trecut aproximativ 500 de voluntari, cu vârsta cuprinsă între 14 și 60 de ani, la ora actuală ECOTOP Oradea având 20 de membri activi. Misiunea organizației este promovarea principiilor dezvoltării durabile prin activităţi practice şi educaţionale, scopul ei fiind crearea, dezvoltarea, promovarea şi aplicarea mecanismelor de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă a judeţului Bihor. Programele și proiectele derulate de organizație în tot acest timp au fost finanțate de către finanțatori din Europa și SUA. Am lucrat cu voluntari Peace Corps în proiecte focusate pe dezvoltare durabilă şi educaţie de mediu. Ecotop este acreditat ca organizaţie de trimitere şi de coordonare în programele Serviciului European de Voluntariat – SEV, în anul 2012 a fost gazda a trei voluntari din Spania, care au activat într-un proiect de educaţie de mediu. ECOTOP este membru al Coaliţiei Natura 2000 din România, al AER – Asociaţia de Ecoturism din România, al Centrului Regional de Supraveghere Ecologică – CRSE, şi alte federaţii si coaliţii. Avem un Centru de resurse în satul Damiş, comuna Bratca, “Casa Craiului”, unde derulăm activităţi turistice, de educaţie de mediu, tabere şi cursuri.

activitati CM activitati cu copiii Glavoi 2012

După înființarea organizației, am început cu activităţi de igienizare în aria protejată care adăpostea cândva nufărul termal, din păcate spun cândva, pentru că datorită dezinteresului factorilor de decizie, în decembrie 2012 izvorul termal din Băile 1 Mai a secat şi e puţin probabil ca în primăvară să mai avem acest unicat care a reuşit să supravieţuiască din cuaternar, dar nu a supravieţuit nepriceperii şi relei voinţe umane. În 1995 nimeni nu ar fi crezut că acest vestigiu unic în Europa va dispărea sub ochii noştri şi autoritățile nu vor face nimic, deşi se ştia foarte bine care este cauza scăderii debitului izvorului termal şi ce ar trebui făcut. Dar să revenim la anii ’90 şi începuturile ECOTOPULUI.

igienizare pe Defileul Crisului S-âpt-âm+óna altfel  Dami+ƒ (28) S-âpt-âm+óna altfel  Dami+ƒ (38)

După înfiinţarea Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, organizaţia s-a implicat în activităţile de protecţie a mediului şi conştientizare a comunităţilor locale din Munţii Bihor, de pe teritoriul viitorului Parc Natural Apuseni. Împreună cu colegii din NGOurile din Cluj şi Alba, membri ECOTOP au participat în fiecare vară la activităţi de igienizare, amenajare de trasee turistice şi locuri de popas, educare a turiştilor în spiritul turismului responsabil. Am lucrat cu comunităţile locale din Pietroasa, Băiţa Bihor, Briheni, Chişcău, în cadrul unui proiect de dezvoltare rurală durabilă finanţat de Fundaţia Charles Stuart Mott, prin Fundaţia Carpatică. A fost înfiinţat un centru de dezvoltare comunitară în Băiţa Bihor şi un fond de microcredite care a funcţionat timp de cinci ani şi a finanţat mici afaceri locale în comunităţile din Munţii Bihor.

TeamBuilding (1)

În campania “Operaţiunea Apuseni Curați” proiect care s-a derulat în perioada 1999-2000 şi a fost finanţat de Millieukontakt Oost Europa scopul a fost acela de a stimula participarea publică la crearea unui sistem eficient de gestionare a deşeurilor solide şi în special a rumeguşului. ECOTOP s-a implicat împreună cu organizaţiile de mediu din Cluj în stabilirea politicilor Comitetelor de bazin Crişuri, respectiv Someş precum şi în activităţile acestor comitete. O atenţie deosebită a fost acordată educaţiei pentru mediu. Începând cu anul 1997 membrii organizaţiei au derulat activităţi de educaţie de mediu în şcolile din Oradea şi zona rurală a judeţului Bihor. Programul educaţional are componente de educaţie nonformală indoor şi outdoor şi se desfăşoară an de an, cu acordul Inspectoratului şcolar al judeţului Bihor. Elevii care au participat la primele serii de activităţi sunt azi părinţi, iar copiii lor vin la ECOTOP şi se implică şi ei în activităţi cu colegii lor mai mici.

ultima generatie de Miniecotop

Odată cu înfiinţarea Parcului Natural Apuseni, activităţile noastre pe teritoriul parcului au început să fie mai rare, nu pentru că nu ar fi fost de lucru, ci mai mult datorită atitudinii conducerii parcului, care nu ne-a acordat sprijin în desfăşurarea activităţilor. Nemulţumiţi de ce se întâmplă în Parc, ne-am reorientat. Am luat în custodie o arie protejată şi ne-am concentrat mai mult asupra problemelor acesteia. În anul 2006 am primit custodia ariei protejate Peştera Gălăşeni. Am întocmit planul de management şi ne-am apucat de lucru. Şi am lucrat cinci ani, am făcut cam tot ce era prevăzut în planul de management. Dar planul de management n-a fost aprobat şi nouă ne-a expirat custodia.

WaterDay (60)

Între timp au fost declarate siturile Natura 2000 şi surpriză… peştera Gălăşeni, care adăposteşte 16 specii de lilieci, nu a fost inclusă în situl Natura 2000 din apropiere. Am făcut cerere de retrasare a limitelor sitului şi nici a doua oară peştera nu a fost inclusă în situl Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului. La ora actuală aria protejată nu este a nimănui.

Tot în 2006 ECOTOP a cumpărat o gospodărie în Damiş, comuna Bratca, în Munţii Pădurea Craiului. Reuşind să obţinem mai multe finanţări, nu prea mari, ce e drept, am înfiinţat un Centru de Resurse şi Promovare Turistică pe care l-am botezat Casa Craiului. Aici se desfăşoară activităţi educaţionale cu tineri şi copii, am avut mai multe programe de promovarea voluntariatului în protecţia mediului. Membri ECOTOP au lucrat împreună cu voluntari Peace Corps din SUA, voluntari spanioli participanţi la programele Serviciului European de Voluntariat. Programele educaţionale se derulează împreună cu programele colegilor de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, organizație care este custode al sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, şi cu programele partenerilor noştri din Ungaria de la Zöld Kör, Hajdúböszörményi.

Let`s do it Romania 2011

De-a lungul existentei sale de până acum, organizația a funcționat din fonduri atrase pentru diverse proiecte, dar și în afara proiectelor membrii ECOTOP au derulat multe activități de educație de mediu și protecția mediului în arii protejate și nu numai, al căror scop a fost conștientizarea cetățenilor referitor la importanța protejării mediului ambiant și al promovării valorilor naturale și culturale de care dispune județul Bihor.

Eleonora Mircescu
ECOTOP Oradea
Piața 1 Decembrie nr. 2
ecotop@rdslink.ro
tel/fax: 0359/425590

S-âpt-âm+óna altfel  Dami+ƒ (86)

Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:

http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/

conservareabiodiversitatii@yahoo.com

Vă mulțumim pentru share!

© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, ECOTOP Oradea

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Fundaţia ECOTOP pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Oradea

  1. peterlengyel zice:

    Sincere felicitari pentru toata activitatea, pentru educatia ecologica in natura salbatica, fara de care tinerii nu au sanse sa inceapa sa iubeasca puritatea salbaticiei, sa inteleaga fragilitatea unor valori naturale si sa perceapa cat de usor pot ele sa fie distruse din indiferenta, nepasare sau agresiune umana directa. Iar pentru cei care ajung sa iubeasca frumusetea naturii si a culturii, viata devine de neconceput fara atasamentul la aceste valori.

  2. Papp Tamas zice:

    O veste buna legat de pestera Galaseni – la seminariile biogeografice din noiembrie 2012, s-a luat urmatoarea decizie la mai multe specii de lilieci: „IN MOD: ROSCI0062 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului – correct borders” (https://circabc.europa.eu/sd/d/7b401cfe-3707-4ec5-8b2a-b32e2ddde1e7/Updated%20Conclusions%20RO%202012.pdf) – tocmai pentru a include pestera Galaseni, respectiv Pestera cu apa de la Bulz.
    Sa speram ca se va realiza de curand.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s