Conservarea biodiversității – între teorie și practică

Centrul de Documentare pentru Studiul Biodiverstății (C.D.S.B.)
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole –
Universitatea „Ovidius” din Constanța

Adonis vernalis

Adonis vernalis

Baza falezei la Rusalka

Baza falezei de la Rusalka

Pseudopus apodus la Rusalka

Pseudopus apodus la Rusalka

Vipera ammodytes montandoni femela la Rusalka

Viperă cu corn (Vipera ammodytes montandoni) femelă la Rusalka

Vipera ammodytes montandoni la Rusalka

Viperă cu corn la Rusalka

Crocus sp.

Crocus sp.

Crocus variegatus

Crocus variegatus

Soarele explodase. La orizont, spre Cerna, deasupra câmpurilor încinse aerul dansa făcând imaginile să se vălurească ușor, ca privite printr-un geam prost turnat. Aveam vântul fierbinte în față și rucsacul în spate, iar bocancii îi târâiam prin praful gros de juma’ de palmă.

MAGINON  DIGITAL CAMERA

MAGINON  DIGITAL CAMERA Macin 2006

Măcin 2006

Martie timpuriu in Macin

Martie timpuriu la Măcin

Pricopan 2006

Pricopan 2006

Era trecut de amiaza și la sol erau peste 40º C. Echipa se înșira în spate. Cinci persoane. Nici mulți, nici puțini. Suficienți ar spune cineva. Nu eram eu lider, chiar dacă întâmplător mă nimerisem în față. ”Magistrul„, cum îi spuneam toți, pășea îndesat în spatele coloanei în chip de încheietor de pluton. Și chiar așa și păream, un soi de soldați echipați până-n dinți cu tot soiul de echipamente și unelte. Pentru acea zi aveam în plan recuperarea înregistratoarelor autonome de data (data logger-ele, cum le numim în jargon profesional). Trebuiau descărcate datele culese într-un an calendaristic și mai trebuiau înlocuite și bateriile… Cu alte cuvinte, trebuia parcursă o suprafață mare din Parcul Național Munții Măcinului. Firește, nu numai „per pedes”, ci și cu un automobil pus la dispoziție de administrația ariei protejate amintite. Le ce serveau datele? La elucidarea unor probleme legate de microclimatul zonei, în legătură cu preferințele de habitat ale speciilor protejate prezente aici și cu evoluția pe termen scurt a climei din această parte a Dobrogei…

Hagieni 2 Hagieni

Hagieni

Episodul descris mai sus se petrecea în vara anului 2007. Studiile au continuat și continua și acum, deși proiectul pentru care fusesem angajați și la care unii dintre noi subscrisesem voluntar, s-a încheiat de mult. Acum o facem pe seama buzunarului propriu. Și nu scriu asta pentru a mă plânge sau pentru a deplânge alegerea făcută de ceilalți colegi ai mei, ci pentru ca, pur și simplu, așa stau lucrurile.

Hyla arborea la Fantanita-Murfatlar

Brotăcel (Hyla arborea) la Fântânița-Murfatlar

Pulsatila montana var. balcana la Fantanita

Pulsatilla montana var. balcana la Fântânița

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Triton dobrogean (Triturus dobrogicus) pe Grindul Chituc

Cum obișnuiesc s-o spun tuturor celor care mă întreaba de ce m-am facut biolog, asta este o profesie din care nu te îmbogățești. Poți însă trăi decent atâta timp cât înțelegi să ramâi vertical și să nu te înclini în fața presiunilor economice de tot felul. Cineva ilustrase conceptul acesta mult mai plastic. Spunea, referindu-se la tot ce se întâmplă în prezent cu breasla noastră: „Atâta timp cât nu te prostituezi cerebral, cât timp te poți privi în oglindă fără să simți nevoia imperioasă de a te lua la palme și atâta timp cât poți pune liniștit capul pe perna, e OK. Dacă însă cedezi în fața presiunii banului pe care ți-l flutură pe la nas tot soiul de investitori care încerca să te convingă să-ți pui semnătura pe documente care să ateste că ceea ce vor să construiască ei în sanctuarele Mamei Natura este inofensiv, nu mai e OK deloc. Atunci deja ai trecut Rubiconul și te situezi într-o altă categorie.” Și tot din păcate, puțini biologi și ecologi rezistă. După umila mea părere, aceste profesii sunt făcute pentru cei care înțeleg să nu-și ucidă visele. Pentru cei care cred cu tărie că „cineva trebuie s-o facă și pe asta”, și că trebuie s-o facă bine.

Ucenici la Dumbraveni

Dumbrăveni

Cu ucenicii la Pestera Canaraua Curvei de la Dumbraveni

Buteo buteo impuscat la dumbraveni

Șorecar împușcat, la Dumbrăveni

Orchis simia la Dumbraveni

Orchis simia la Dumbrăveni

Dolichophis caspius la dumbraveni

Șarpe rău (Dolichopis caspius) la Dumbrăveni

Termoecologie la testoase in Dumbraveni

Termoecologie la țestoase, la Dumbrăveni

Destul cu teoria! Cine suntem noi? Biologi, ecologi, cercetători cadre titulare sau asociate ale Departamentului de Științe Naturale al Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole a Universității „Ovidius” din Constanța. Pe scurt „echipa”, iar pe „lung” membrii Centrului de Documentare pentru Studiul Biodiversității (C.D.S.B.). Am început activitatea undeva pe la începutul secolului, mai exact în anul 2000 când C.D.S.B. a fost înfiinţat, în cadrul unui contract între Facultatea de Știinţe ale Naturii din cadrul Universităţii “Ovidius” Constanţa şi Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa pe de-o parte şi Agenţia Olandeză de Mediu – D.C.M.R. şi firma I.W.A.C.O. Consultants for Water Management pe de alta, în cadrul programului APM 2000. La început obiectivele principale au fost legate de realizarea şi aducerea la zi a unei baze de date – inclusiv în format electronic – privind biodiversitatea marină şi biodiversitatea terestră a Dobrogei (continuând proiectele demarate cu aproape 10 ani în urmă în această direcţie); studierea speciilor de nevertebrate nou pătrunse în Marea Neagră, ecologia lor şi impactul asupra speciilor şi asociaţiilor de organisme autohtone. Ulterior s-au adăugat și monitorizarea stării ecologice a unor arii protejate din Dobrogea continetală. În paralel cu activitatea de cercetare s-a început o colaborare intensă cu autorităţile locale, cu organizaţii nonguvernamentale şi cu mass-media în vederea conştientizării publicului larg asupra problemelor pe care le ridică conservarea biodiversităţii. S-a început așadar cu ceea ce era oarecum emblematic pentru Universitatea de la Marea Neagra și anume biodiversitatea marină. Datorită numărului mult mai mare de taxoni (specii) tereștii ca şi a faptului că un număr însemnat de grupe taxonomice terestre nu a beneficiat de studii sistematice în România şi în Dobrogea, inventarierea biodiversităţii terestre a devenit încet, dar sigur principala activitate a echipei. Și nu numai inventariere, dar și evaluarea la nivel regional a statutului de conservare.

Buteo buteo road kill

Șorecar (Buteo buteo) – roadkill, ucis pe șosea

Cu echipa la Shabla

Shabla

Natrix natrix la Durankulak

Șarpe de casă (Natrix natrix) la Durankulak

Rasarit de soare la Kavarna

Răsărit la Kavarna

Yailata

Yailata

Nu am sa înșir aici pe toți aceia care fac sau au făcut parte din echipă. Cine vrea să afle nume, le găsește aici: http://www.stiintele-naturii.ro/centrul-de-documentare-pentru-studiul-biodiversitatii . Este de ajuns să precizez că niciuna dintre aceste persoane nu este activă pe forumurile de profil, unde oameni instruiți, unii dintre ei chiar specialiști, dar și „slalomiști” prin problematica de mediu, își dau cu părerea și uneori o fac chiar foarte vehement uitând de regulile bunei cuviințe sau de demnitatea profesională (atunci când ea exista). Oamenii „echipei” de regulă fac. Sunt atât de multe de făcut încât nu au timp fizic să se angajeze în discuții furtunoase, dar din păcate sterile, în mediul virtual.

Veriga Daeni ianuarie 2012

Veriga Dăeni, ianuarie 2012

La gura Dobrogei in ianuarie 2012

Gura Dobrogei, ianuarie 2012

La pozat de lilieci in zona Gura Dobrogei

Fotografierea liliecilor în zona Gura Dobrogei

Myotis myotis in Pestera Liliecilor din Dobrogea

Lilieci comuni mari (Myotis myotis) la Peștera Liliecilor din Dobrogea

Și ce anume am făcut noi până acum concret? Am lucrat la fundamentarea științifică a unui parc național, la îmbunătățirea măsurilor de management al altor două, am semnalat în premieră prezența unor specii noi pentru România, am lucrat în proiecte transfrontaliere ce vizau conservarea biodiversității în habitate foarte vulnerabile, am participat la mai multe proiecte în cadrul POS-Mediu în mai toate zonele țării și, una peste alta, am petrecut multe mii de ore în teren încercând să acumulăm date științifice pentru a vedea unde și mai ales cum trebuie acționat pentru a păstra cât mai mult din ceea ce numim capital natural.

Montare de capcane Barber in Defileul Jiului

Montare de capcane Barber în Defileul Jiului

MAGINON  DIGITAL CAMERA

Priopcea, după incendiul din august 2006

MAGINON  DIGITAL CAMERA MAGINON  DIGITAL CAMERA MAGINON  DIGITAL CAMERA

Țestoase arse

În mod sigur mi-au scăpat din vedere multe din activitățile membrilor echipei. Au fost și sunt multe, iar volumul de informații acumulate în timp este de-a dreptul uriaș. De multe ori primim solicitări din partea mediului economic pentru a lucra ca experți în cadrul diferitelor programe de monitorizare în arii protejate sau în proximitatea acestora. Proiectele vizează întotdeauna obiective industriale cu potențial impact negativ asupra biodiversității. Și da, fără a trece Rubiconul, participăm uneori și la așa ceva, având drept singură motivație faptul că, dacă tot va fi să fie făcute aceste studii, măcar să fie făcute de oameni care chiar știu bine „cu ce se mănâncă” monitorizarea diferitelor grupe taxonomice și chiar pot identifica corect potențialele probleme și pot decide ce măsuri trebuie luate pentru diminuarea sau chiar înlăturarea efectelor negative asupra componentelor biodiversității. Și nu ma pot abține aici să nu fac un alt comentariu: Atâta timp cât interesele economice în România vor dicta ce, cum și unde se construiește sau se exploatează, în mod sigur, într-o forma sau alta se va face intervenția. Este o problema pe care unii chiar nu o înțeleg: ei speră că facând zgomot și agitând pancarte și strigând lozinci vor împiedica una sau alta. Astfel de acțiuni nu au avut până acum efecte notabile în țara noastră și, probabil, nici nu vor avea. Cel mult pot întârzia un pic lucrurile, dar atât. Dată fiind această situație, celor care se ocupă în mod direct și activ de conservarea biodiversității le revine cel mai greu rol. Acela de a acționa concret și a fundamenta științific, nelăsând loc de echivoc, potențialul impact al unor asemenea proiecte asupra componentelor capitalului natural. Și tot ei sunt aceia care trebuie să stabilească măsurile ce se impun pentru diminuarea sau (acolo unde este posibil) înlăturarea efectelor nocive asupra biodiversității. Restul, adică discuțiile mai mult sau mai puțin sterile pe diferitele forumuri, le lăsăm în seama altora. Cine știe, poate va ieși ceva bun și din asemenea acțiuni… Poate că rezultatul unor astfel de discuții va fi formarea unei conștiințe civice (adică exact ceea ce ne lipsește) și a unei voci puternice a societății civile. Noi însă am ales să acționăm altfel pentru că realizăm că acum, mai mult decât oricând, trebuie acționat concret. Iar asta nu ne prea lasă timp de discuții….

Marian TUDOR, Ph.D
Researcher
Biodiversity Research Laboratory
Department of Natural Sciences, Natural and Agricultural Sciences Faculty
„Ovidius” University of Constanta, Romania
Aleea Universității, nr. 1, Corp B, 900470, Constanța, România
mariantudor04@gmail.com

Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:

http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/

conservareabiodiversitatii@yahoo.com

Vă mulțumim pentru share!

© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, Biodiversity Research Laboratory, Department of Natural Sciences, Natural and Agricultural Sciences Faculty „Ovidius” University of Constanta, Romania

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s