Diminuarea stocurilor de peşti prin realizarea unui pescuit intensiv, neselectiv şi distructiv se răsfrânge şi asupra populaţiilor de delfini (delfinii aflându-se în vârful piramidei trofice) prin diminuarea surselor de hrană, capturarea accidentală şi degradarea habitatelor specifice. Din aceste considerente, interacţiunea dintre cetacee şi pescării reprezintă o problemă care poate afecta într-o bună măsură conservarea populaţiilor de delfini.
Anual, la litoralul românesc al Mării Negre, ca şi în alte zone ale Oceanului Planetar, sunt înregistrate capturi accidentale de delfini şi implicit mortalităţi induse de acestea, în mod deosebit la specia Phocoena phocoena, considerată ca fiind mai vulnerabilă la pescuitul practicat cu setci de calcan, sturioni şi rechin. Principala sursă de hrană pentru delfini o reprezintă peştii dar, într-o mică măsură, unii dintre ei (Tursiops truncatus şi Phocoena phocoena) consumă şi crustacee, respectiv moluşte.
Reducerea capturilor accidentale reprezintă un obiectiv foarte important al politicii comune în domeniul pescuitului (PCP). Bazându-se pe cercetările efectuate în Europa şi alte părţi ale lumii, Comisia Europeană a recomandat o serie de măsuri pentru diminuarea capturilor accidentale, cum ar fi: reducerea presiunii pescuitului, realizarea de unelte de pescuit mai selective şi folosirea de noi tehnici şi metodologii sau închiderea temporară ”în timp real” a zonelor în care se înregistreaază un număr mare de capturi accidentale. În astfel de situaţii, pescarii vor fi imediat avertizaţi şi vor fi invitaţi să părăsească zona respectivă, care poate fi închisă pescuitului pe o anumită perioadă de timp. De asemenea, o altă măsură posibilă ar fi, în afară de închiderea temporară, obligaţia pescarilor de a se orienta spre alte zone de pescuit atunci când capturile accidentale depăşesc maximul acceptabil.
Cercetarile efectuate până în prezent au identificat un domeniu de ultrasunete care au un puternic efect de îndepărtare a cetaceelor. Pingerele sunt de fapt micro-computere, cu utilizare recentă, iar cercetările până în prezent, cu aceste dispozitive, în toată lumea, au arătat că ele sunt foarte eficiente în reducerea capturilor accidentale realizate de uneltele de pescuit.
În vederea monitorizării capturilor accidentale de delfini, în zona românească a Mării Negre, ONG Mare Nostrum a organizat o serie de expediţii pe mare şi uscat, atât individual cât şi în colaborare cu diverse instituţii ale statului sau institute de cercetare precum: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Grigore Antipa” Constanţa (INCDM), Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa (IJPF), Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură filiala Constanţa (ANPA), Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării – Tulcea (ARBDD), Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Delfinariul Constanţa sau parteneri privaţi (ABADL, pescării, întreprinzători ce îşi desfăşoară activităţile pe litoral) ori pur şi simplu simpatizanţi ai delfinilor şi implicit a programelor noastre derulate în vederea monitorizării şi conservării acestor fiinţe, atât de importante pentru ecosistemul Mării Negre. Supravegherea delfinilor eşuaţi sau capturaţi accidental s-a realizat în zona cuprinsă între Vama Veche şi Sulina, atât de pe mal, cât şi în largul mării, până la o distanţă în larg de 30-35 Mm (izobata de 50-60 m).
Activităţile derulate au ca scop obţinerea unui fond de informaţii şi date ştiinţifice necesare pentru: stabilirea distribuţiei şi frecvenţei de apariţie a delfinilor eşuaţi sau capturaţi accidental, la litoralul românesc; echiparea cu dispozitive hidroacustice a uneltelor de pescuit, considerate ca fiind periculoase pentru populaţiile de delfini, în sensul diminuării capturilor accidentale.
Pentru obţinerea unui volum cât mai mare de date şi informaţii s-a întocmit un „Plan de lucru”. Printre acţiunile prevăzute în plan şi realizate se pot enumera: distribuirea fişelor de observaţii colaboratorilor de la punctele pescăreşti, nave de pescuit, platforme petroliere, nave militare, nave ale poliţiei de frontieră şi alte nave; efectuarea de expediţii de-a lungul ţărmului pentru observarea delfinilor din apropierea acestuia şi a celor eşuaţi la mal; colectarea informaţiilor de la colaboratori privind deplasările delfinilor în apropierea ţărmului; observarea şi verificarea în punctele pescăreşti a capturilor accidentale de delfini realizate în pescuitul staţionar; colectarea datelor privind capturarea accidentală a delfinilor în pescuitul industrial; supravegherea delfinilor prin organizarea expediţiilor pe mare; stabilirea tipului de dispozitive hidroacustice pentru diminuarea capturilor accidentale de delfini; revitalizarea rețelei de observatori voluntari pentru observarea delfinilor, reţea prin intermediul căreia s-au efectuat expediţii de observare a sectorului costier pe toată perioada anului (în 2012 au fost incluse 22 instituţii de învătământ, însumând 416 elevi și profesori instruiţi pentru efectuarea de monitorizări în vederea identificării delfinilor); realizarea unui ghid de recomandări privind diminuarea impactului pescuitului asupra delfinilor; realizarea paginii web http://www.delfini.ro – pagină destinată problemelor cu care se confruntă delfinii, informaţiilor despre delfini precum şi gazda bazei de date online cu informații referitoare la observarea delfinilor vii sau eşuaţi; înfiinţarea unei linii de telefon gratuite (TelVerde: 0800800078) pentru semnalarea diferitelor agresiuni asupra ecosistemului costier sau pentru a semnala prezenţa delfinilor.
Pe ansamblu, au fost realizate peste 150 de expediţii terestre în ultimii trei ani, care au totalizat peste 150 zile de observaţii, 17 expediţii pe mare în partea de nord a litoralului şi 13 în partea de sud, cu un total de 30 zile de observaţii. În ceea ce priveşte reţeaua de supraveghere a delfinilor eşuaţi şi a celor din apropierea ţărmului, aceasta este constituită din voluntari studenţi, elevi, liceeni sau din gimnaziu, profesori, membrii ai ONG Mare Nostrum. Supravegherea delfinilor pe mare s-a realizat cu barca gonflabilă cu motor – Mare Nostrum, şalupa „Marsuin”, nava de cercetare „Steaua de Mare 1, barcă pescărească, navă de patrulare a IJPF Constanţa şi veliere. Pe parcursul expediţiilor s-au efectuat şi studii de foto-identificare a delfinilor întâlniţi, astfel rezultând primul catalog de foto-identificare a delfinilor de la litoralul românesc.
Ca şi rezultate amintim:
Structura eşuărilor în perioada 2010-2012
Structura capturilor accidentale în perioada 2010-2011
Pe de altă parte, stabilirea tipului de dispozitiv hidroacustic s-a axat pe consultarea unui bogat material bibliografic obţinut de la experţi străini, respectiv de pe internet, informaţii, sugestii şi recomandări de la specialişti cu experienţă în folosirea acestor dispozitive precum şi de la Comisariatul Ştiinţific al ACCOBAMS (Agreement on the Conservation of Cetaceans in the Black Sea, Mediterranean Sea and contiguous Atlantic area), dar şi cercetări proprii. Materialele şi informaţiile menţionate mai sus au fost analizate şi compilate, rezultand varianta optimă de dispozitiv hidroacustic de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit.
În prezent testăm un număr de 75 de PINGERE cu ajutorul a 7 unităţi pescăreşti, iar rezultatele obţinute pe parcursul ultimilor doi ani sunt îmbucurătoare, astfel nefiind înregistrată vreo captură de cetaceu în plasele dotate cu respectivele dispozitive. Acest lucru este posibil doar respectând schema de amplasare precum şi metodologia de utilizare şi păstrare.
De unde implicarea organizaţiei în conservarea mamiferelor din Marea Neagră? Până în anul 2000, modalităţile de a aduce la cunoştinţa populaţiei problemele cu care se confrunta delfinii din Marea Neagră, a Mare Nostrum, au fost orele de educaţie ecologică susţinute în cadrul instituțiilor de învăţământ din Dobrogea, sesiunile de informare şi conştientizare a populaţiei locale şi a turiştilor, precum şi întâlniri cu factorii de decizie la nivel local şi naţional. În anul 2001 am participat în primul proiect cu rezultate notabile, “Action plan for the conservation of the cetaceans from the Romanian Black Sea area”, prin intermediul căruia a fost realizat Planul Strategic de Conservare a Delfinilor din apele româneşti ale Mării Negre. Astfel, au fost puse bazele unui plan de conservare a speciilor de cetacee din Marea Neagră, la nivel naţional. Cum situaţia din România ultimilor ani nu s-a schimbat, iar instituţiile abilitate s-au găsit în imposibilitatea de a realiza cercetările anuale necesare pentru determinarea situaţiei cetaceelor, am căutat finanţări prin care să sprijinim colectarea de date şi implementarea de proiecte de reducere a mortalităţii acestor animale. Activităţile de informare, conştientizare, colectare de date, pilotare de soluţii de reducere a mortalităţii delfinilor precum şi colaborări externe continuă, organizaţia reuşind să atragă fonduri în această direcţie.
Şi tu te poţi înscrie în reţeaua de observatori voluntari, exprimându-ţi opţiunea pe adresa de e-mail office@marenostrum.ro sau marian_paiu@marenostrum.ro, cei interesați urmând a fi programaţi şi la un curs de instruire. De asemenea, ne puteţi informa cu privire la observarea cetaceelor pe unul din numerele de telefon:
0800 800 078 – apel gratuit (program L-V între 8-17)
0736 255 731 – program non stop
Pentru mai multe informaţii puteţi consulta pagina http://www.delfini.ro sau adresa de facebook https://www.facebook.com/delfinimn
Paiu Romulus-Marian
Coordonator proiecte
Coordonator activităţi de teren
ONG Mare Nostrum, Constanţa, 900711
Bvd. 1 Decembrie 1918, Nr. 3, Bl. F 17, Ap. 3
Tel/fax: 0241 612 422, 0736 255 731
office@marenostrum.ro
http://www.marenostrum.ro
http://www.delfini.ro
https://www.facebook.com/ongmarenostrum.constanta
Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:
http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/
conservareabiodiversitatii@yahoo.com
Vă mulțumim pentru share!
© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, ONG Mare Nostrum
Reblogged this on ONG Mare Nostrum.