Harta tăierilor de păduri din România

4. busteni scosi la drum

Harta tăierilor de păduri – o aplicaţie unică în România, are scopul de a furniza o imagine asupra tăierilor de păduri, utilizând imaginile satelitare şi tehnologiile accesibile publicului larg.

Harta va ajuta asociaţiile de profil, dar şi autorităţile, să-şi canalizeze eforturile privind transparenţa, legalitatea şi responsabilitatea în administrarea pădurilor.

6. drumul de tras copacii

Harta este în esenţă o aplicaţie online care îmbină tehnologii disponibile în mod gratuit (Google Maps) cu tehnologii de tip cloud computing (Windows Azure) pe care le poate utiliza publicul larg cât şi organizaţiile nonguvernamentale de profil sau chiar autorităţile de resort. Accesul în cadrul aplicaţiei se face folosind protocolul OpenID (folosit de Google, Yahoo!, AOL, Blogger, WordPress, LiveJournal, Verisign, myOpenID, ClaimID etc.).

Harta tăierilor de păduri este o componentă din cadrul „Plantăm fapte bune în România” – iniţiativă naţională de împădurire pe bază de voluntariat. Reprezentantul legal este Asociaţia EcoAssist din Bucureşti, cea care în 2010 a adus în România iniţiativa „Let’s do it” – curăţenia întregii ţări într-o singură zi. Alături de acest ONG, există încă 5 alte organizaţii din Argeş, Timişoara, Iaşi, Prahova şi Constanţa.

image002

Acest instrument are ca parteneri: Ambasada Marii Britanii în România, Ambasada SUA în România, TechSoup România, Microsoft România, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geografie, TheCell şi Softis Serv.

Aplicaţia online este disponibilă publicului la adresa harta.plantamfaptebune.ro, pe care oricine se poate loga cu un open ID, poate selecta judeţul în care să lucreze, apoi să exploreze imaginile disponibile în judeţul respectiv. Atunci când identifică păduri parcurse cu tăieri, poate marca locul respectiv cu un pin (marcator). În prezent sunt 1260 de raportări validate pe hartă, iar de la lansare şi până în prezent peste 4.800 de persoanele au vizitat acest site.

image008

Pentru cei care merg în teren, în natură, există de asemenea varianta introducerii unor coordonate GPS ale tăierilor de păduri şi încărcării unor poze făcute la faţa locului. În acest sens în luna octombrie 2012 a fost realizată o testare în judeţul Argeş, prin care 6 echipe formate din voluntari şi reprezentanţi ai autorităţilor (ofiţeri de poliţie şi jandarmi) au parcurs 6 trasee din partea nordică a judeţului, în vederea identificării de tăieri de păduri. În urma testului a fost realizat un raport, care a fost înaintat autorităţilor de profil (Ministerul Mediului, ITRSV Piteşti, Direcţia Silvică Argeş, Inspectoratul de Poliţie Argeş) în vederea verificării legalităţii tăierilor identificate în teren.

image019

Pe parcursul anului 2012 am primit numeroase raportări legate de păduri parcurse cu tăieri. Echipa de organizare cuprrinde inclusiv geografi şi ingineri silvici care să verifice toate informaţiile raportate de utilizatori. Aceşti specialişti vor evalua în 2013 dacă informaţiile încărcate pe hartă reprezintă tăieri problematice de pădure, sau nu. Spaţiile verzi din localităţi şi pădurile se administrează diferit, de către instituţii diferite şi intră sub incidenţa unor legi diferite. În acest sens, nu vor intra în calcul tăierile de arbori din interiorul oraşelor, deşi arborii tăiaţi din oraşe reprezintă o problemă.

image134

Odată ce devin validate tăierile de păduri prezentate pe harta publică, echipa va avea următoarele obiective: 1. se vor tria raportările primite şi pentru cele selecţionate se va verifica legalitatea; 2. se va elabora un top al judeţelor cu cele mai multe tăieri de păduri.

Comunicarea va fi concentrată pe două canale: 1. verificarea legalităţii ţăierilor de pădure cu autorităţile – proces care va avea nevoie de o perioadă considerabilă, întrucât numărul autorizaţiilor de tăieri de păduri este foarte mare; 2. încurajarea demersurilor de împădurire în rândul societăţii civile şi al autorităţilor, cu predilecţie în judeţele din fruntea clasamentului tăierilor de păduri.

print screen harta

Echipa de proiect caută în continuare susţinători şi colegi din rândul publicului. Pe parcursul anului 2013 vom realiza o serie de acţiuni în teren (similare cu cea din Argeş) în judeţe precum Cluj, Satu Mare, Braşov, Mureş. În publicul ţintă intră în primul rând ONG-urile de profil (protecţia mediului, conservarea biodiversităţii) ai căror membri, prin natura activităţii lor, merg frecvent în păduri şi află cel mai rapid atunci când acestea sunt tăiate şi dacă tăierile sunt autorizate sau corect efectuate. Întrucât în Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii sunt multe organizaţii din această categorie, lansăm invitaţia celori interesaţi de această hartă să se implice alături de noi. Pentru acest lucru putem fi contactaţi pe adresa oficială: voluntar@plantamfaptebune.ro specificând faptul că doriţi să vă alăturaţi iniţiativei referitoare la harta tăierilor de păduri.

Andreea Liana Buzea
Asociaţia EcoAssist
voluntar@plantamfaptebune.ro
harta.plantamfaptebune.ro

Alexandru Pavel
responsabil Harta tăierilor de păduri
alexandru.pavel@plantamfaptebune.ro

© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, EcoAssist

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s