Oceanic Club

IMG_1648

Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic – Club. Cine suntem și ce vrem? Scopul nostru este explorarea și protecția patrimoniului natural și al celui cultural al umanității. Înființată la 28 februarie 1992 de un grup de specialiști ai științelor naturii, Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic – Club este prima instituție neguvernamentală de profil din România. În momentul de față avem reprezentanțe în mai multe state ale Lumii, între care amintim: Franța, Regatul Maroc, Statele Unite, Germania, Angola. Până în prezent Oceanic-Club a dus la bun sfârșit o serie întreagă de programe de explorare, de conservare și reconstrucție ecologică.

IMG_1446

Am început în 1992 cu un film documentar “Pledoarie pentru Delta Dunării” ce avea să se concretizeze în parte a argumentației necesare definirii statutului de Rezervație a Biosferei pentru această regiune. Am continuat cu educarea celor tineri din Constanța și nu numai, cu înființarea primei rezervații submarine din bazinul Mării Negre “Acvatoriul Marin Litoral 2 Mai – Vama Veche”, cu acțiuni de igienizare a unor zone submerse sau din perimetrul unor rezervații naturale, cu primele încercări timide de organizare a unor expediții științifice românești în afara frontierelor României, cu multă perseverență și dedicare pentru o pasiune: explorarea mediului natural; și o cauză: dezvoltarea durabilă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În prezent, urmându-ne cele două obiective principale: (1) protecția patrimoniului natural și cultural și (2) dezvoltarea cercetării științifice de teren din România, derulăm o serie de programe încadrate în strategia noastră pe mai mulți ani, încă de la înființarea organizației, din anul 1992. Acest stil de lucru, deși presupune eforturi susținute și perseverență s-a dovedit a fi cel mai eficient pe termen mediu și lung.

IMG_1622

Strategia noastră este structurată pe două direcții de acțiune: una în plan național, la nivelul României și o a doua în plan internațional. La nivel național organizația noastră a dezvoltat 4 programe operaționale: B-Watch (monitorizarea biodiversității zonei Dobrogei și platoului continental al Mării Negre din perspectiva a două grupe de specii: speciile invazive și speciile amenințate; pregătirea și implementarea unor proiecte de intervenție); Delfinii in criză! – Dolphins in distress! (cercetări asupra celor trei specii de delfini din Marea Neagră, evaluarea stării populațiilor și elaborarea/ implementarea de sisteme/ mecanisme/ proiecte pentru refacerea efectivelor); E – 2000 (include toate proiectele de educație pentru protecția mediului dezvoltate de Oceanic – Club precum și acțiunea de inventariere/ clasificare a surselor de poluare chimică și fizică a mediului natural); CeSt XXI (program destinat susținerii dezvoltării cercetării științifice de teren a patrimoniului natural și cultural al României de către instituții muzeale, de cercetare și centre universitare specializate, precum și promovării în rândul tinerilor a acestui tip de activități). În afara celor 4 programe, echipa noastră desfășoară și proiecte punctuale, limitate ca întindere în timp și zonă acoperită.

IMG_2397

În afara frontierelor României, organizația noastră dezvoltă trei programe operaționale. 1. Explorator: program destinat inițial exclusiv monitorizării speciilor marine fixate de substrat, ca indicator polivalent al evoluției calității mediului marin; ulterior programul a fost extins și în domeniul terestru urmărind evaluareai impactului modificărilor climatice asupra arealelor distribuției speciilor, cu potențial impact asupra societății, economiei și mediului, inclusiv din țara noastră. În paralel, acest program are și o componentă educațională, prin organizarea de tabere de instruire, pentru elevi și studenți din România, în afara frontierelor naționale. 2. TransAfrica (program destinat readucerii cercetătorilor români din domeniile biologiei, ecologiei, geologiei, geografiei și arheologiei în activități de cercetare de teren în zona Africii). 3. WoBi (programul are ca obiectiv central susținerea inițiativelor românești de cercetare/ explorare a biodiversității din toate regiunile Planetei, individual sau în parteneriat cu echipe din alte state ale Lumii). Am muncit mult și cu entuziasm. Randamentul acțiunilor noastre și viteza de evoluție a programelor pe care le desfășurăm sunt dependente de accesul la resurse. Timpul conferințelor și a discuțiilor prea lungi a trecut! Prezentul și viitorul aparțin profesioniștilor și acțiunii! Ne face plăcere sa fim parte din Alianța pentru Conservarea Biodiversității!

DSC00003

dr. Răzvan Popescu-Mirceni
Director coordinator
S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club
Constanța, Str. Decebal nr. 41, cod 900674
TEL: 0744 507 709
FAX: 0341 101 585
e-mail: oceanic.club@gmail.com sau club@oceanic.ro
http://www.oceanic.ro
http://www.facebook.com/pages/SEOPMM-Oceanic-Club/103568123062470

DSC00230
© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii, Oceanic Club

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Oceanic Club

 1. peterlengyel zice:

  Au fost excelente acele ture prin Turcia, pe la Marea Marmara si Marea Egee. 🙂

  • Gelu zice:

   De acord …. Imi aduc aminte si eu cu o deosebita placere acele momente mai putin cele cand s-a piersut feribotul din cauza mea.
   Gelu Barbu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s