Stimați Colegi şi Prieteni,
Lista de discuții Conservarea Biodiversității, din 10 decembrie 2008 – data când a început să funcţioneze, în primii 4 ani – până la 10 decembrie 2012, a avut 13.240 de mesaje după moderare. Peste 2.500 de persoane de la organizații neguvernamentale de mediu, institute de cercetare, universități, ministere șamd., comunică idei referitoare la variatele aspectele ale conservării diversității biologice, începând cu cercetarea științifică, politici de mediu cu efecte asupra biodiversității, aspecte instituționale, desemnare și management de arii protejate, educație ecologică, finanțare, conferințe despre biodiversitate, publicații, lobby pentru biodiversitate, aspecte etice ale cercetării, comunicare șamd. Reușind să dezvoltăm acest grup, avem un for relevant care face mai facil fluxul de informații, schimbul de idei, dezbaterea constructivă între cei implicați în acest domeniu, ceea ce în principiu, este interesul nostru comun. Nu doar în România sau în Europa, dar chiar şi la nivel global greu se poate găsi o altă platformă asemănătoare pe care să se discute problematica mediului/ conservării biodiversităţii. Adică este un succes, un bun început. Aceasta platformă a devenit de departe cel mai relevant for al schimburilor de opinii despre Natură, în această țară. Am învățat multe împreună, prin ideile formulate de sutele de persoană cu expertiză reală privind variatele subiecte de mediu. Informația înseamnă putere, dacă există capacitatea intelectuală de a o folosi la nivel de performanță. Comunicarea, cooperarea, depășirea nivelului masei critice, sunt toate esențiale pentru o mișcare de mediu care să fie la nivelul pretențiilor actuale. Se conturează o comunitate capabilă de a creiona o viziune despre sustenabilitate și protecția valorilor naturale de pe la noi, o comunitate capabilă de a își defini țeluri și a le transforma în realitate.
A manageriza o astfel de comunitate, a menține o atmosferă respirabilă… nu este ușor, dar este posibil. Fluxul de informație este relativ constant, ideile dezbătute au rol informativ dar se pot coagula și acțiuni mai concrete pe subiecte de interes (dacă există cine să se ocupe de ele). Am învățat multe, am ajuns să ne cunoaștem mai bine măcar unii dintre noi, alții sunt mai reținuți în a scrie dar citesc opiniile de pe listă. Totuşi, acele idei nu ajung accesibile şi publicului mai larg, un subiect care trebuia abordat.
Alianța pentru Conservarea Biodiversității (ACB) va consolida un nume, o entitate aptă de a ieși în afara platformei de „discuții între noi”. Platforma de discuții Conservarea Biodiversității condensează capacitatea intelectuală necesară pentru a oferi șanse de succes acestei inițiative. Evident că orice nouă inițiativă poate părea ușor utopie, dacă vezi gradul de indiferență și blazare în care se află societatea noastră la ora actuală. La experiența unor coaliții/ federații de până acum, atât în România cât și la nivel regional, este îndreptățită reticența unora de a avea încredere limitată în noile iniţiative… Evident că ACB este pentru ceilalți – care au o fărâmă de optimism -, care pot să își imagineze o entitate funcţională cu deschidere către publicul larg, la care să contribuie fiecare după puterea personală/ organizaţională. Este de dorit ca ACB să devină aptă de acțiune. Și tot evident este că există destui care ar simți o fericire mai mare dacă am avea o liniște totală… nici o voce, nici o părere despre subiectele sensibile. Avem speranța și încrederea că vom avea abilitatea și puterea să punem în funcționare un mecanism capabil de a comunica Natura către un public larg, la un mod performant.
Alianța pentru Conservarea Biodiversității se dorește o cooperare între unele structuri neguvernamentale, guvernamentale și persoane resursă, cu expertiză în domeniul conservării diversității biologice, a cercetării naturii și a promovării dezvoltării sustenabile reale. Mare parte a activităților vor rămâne online, dar vor exista acțiuni cu prezență mai coordonată la unele evenimente. A venit momentul ca cei care ne preocupăm cu aspecte legate de conservarea biodiversității și dezvoltare sustenabilă reală, să facem afirmații în subiectele care contează, iar acele informații să ajungă influente, să penetreze în locurile care contează, la momentele care contează, totodată să devină cunoscute de un număr mare de oameni.
Cei care doresc să se implice constructiv în dezvoltarea Alianței pentru Conservarea Biodiversității, pot să ne contacteze pe e-mail: conservareabiodiversitatii@yahoo.com . În speranța unei reușite comune în punerea în funcțiune a acestei iniţiative,
Cu speranță, realism și prietenie,
dr. Peter Lengyel
-iniţiatorul Alianţei pentru Conservarea Biodiversităţii
Pentru a vă înscrie pe lista de discuții Conservarea Biodiversității puteți accesa:
http://tech.groups.yahoo.com/group/conservarea_biodiversitatii/
Vă mulțumim pentru share!
© Alianţa pentru Conservarea Biodiversităţii
Mai putem vorbi de conservarea biodiversiatatii in habitatele forestiere cand din acestea se taie ilegal cantitati imense de lemn? Care este cantitatea de lemn care se taie ilegal din padurile Romaniei? Ar fi interesant abordarea unui astfel de subiect in cadrul ACB?
Ando
Ar fi necesara abordarea cu profesionalism a oricarui subiect legat de biodiversitate, iar starea padurilor este un subiect extrem de important.